Cu miliarde de ani urmă suprafața planetei Marte arata cu totul diferit. Acolo unde este acum doar un deșert roșiatic, a fost cândva un ocean vast care acoperea 20% din suprafața planetei. Apa din acest ocean gigantic ar fi fost suficientă pentru a acoperi întreaga planetă cu un strat de apa cu o adâncime de 100 de metri.
Acestă informație ne-a fost furnizată de un nou studiu asupra atmosferei planetei Marte. Oamenii deștiință au analizat cantitatea celor două tipuri diferite de apă. Un tip este apa normală, cea pe care o bem și o folosim pentru a ne spăla. Cealaltă apă conține un tip special de hidrogen, numit deuteriu, care formează un tip de apă mai grea decât apa normală.
Acest lucru este important deoarece razele soarelui evaporă în spatiu apa mai ușoară mult mai repede decât apa mai grea.
Prin urmare analizând cantitatea de apă grea există în atmosfera planetei Marte în comparație cu cea usoară, putem spune ce cantitate de apă normală a pierdut planeta în spațiu.
Noile rezultate indică că cel mai probabil planeta Marte a fost un mediu umed pentru o perioadă mai mare decât credeam, ceea ce însemnă un mediu propice pentru viață pentru o perioadă mai mare.
Interesant
Este posibil ca planeta Marte să fi avut chiar mai multă apă în adâncime. Și o parte din acesta ar putea încă să mai existe acolo.
Share: