Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Първите звезди във Вселената
17 June 2015, Sofia, Bulgaria

Големият взрив, който е дал началото на Вселената, звучи като някакво впечатляващо събитие, експлозия, която е била невероятно шумна и ярка. Но раждането на нашата Вселена може би е била доста по-незабележимо.

Доста дълго след раждането си, нашата Вселена е била абсолютно тъмна, тиха и разна. Първите звезди са заблестели чак когато Вселената била на 100 милиона години. По това време не съществувало нищо друго, освен космически газ.

Първите звезди във Вселената не са виждани никога, защото са изчезнали преди много време. Но много астрономи са обсъждали тяхното съществуване. Тези звезди биха били направени от материал, създаден от Големия взрив.

Единствените вещества, които съществували преди звездите, били водород, хелий и литий. Това означава, че първите звезди са били съставени само от тях, за разлика от Слънцето и всички останали звезди в Галактиката ни.

С помощта на светлината можем да пътуваме назад във времето. По този начин астрономите изследват далечната Вселена, където светлината е имала своето начало, когато Вселената е била много по-млада. В търсене на първите звезди, те са намерили множество ярки и много млади галактики!

Една от тези галактики доста е въодушевила учените, тя се нарича CR7. Тя е най-ярката галактика, забелязана в ранната Вселена.

Можеш да видиш художествена версия на тази галактика на картинката. Това, което прилича на магически прашец, наистина е вълшебно - то показва, че тази галактика е била дом на някои от първите звезди във Вселената!

Това са звездите, където са се образували първите частици, които са позволили и нашето съществуване. Нищо не може да бъде по-вълнуващо!

Cool Fact

Тези първи звезди трябва да са били огромни - стотици или хиляди пъти по-масивни от Слънцето.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The First Stars in the Universe
The First Stars in the Universe

Printer-friendly

PDF File
975.8 KB