Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Livets byggesteiner
15 June 2015

Du kan bygge noen temmelig fantastiske ting bare ved å sette sammen noe så enkelt som LEGO-klosser. Det er folk som har lagd LEGO-hus, LEGO-romskip og til og med LEGO-skip i full skala! På samme måte som disse imponerende byggverkene, er mennesker også bygd opp av små biter. Menneskets byggesteiner kalles organiske molekyler.

I motsetning til LEGO, er molekyler så små at ingen kan se dem uten å bruke et ekstremt kraftig mikroskop. De er bygd opp av stoffer som karbon, hydrogen og oksygen. Organiske molekyler har blitt funnet overalt i universet.

Ingen vet hvordan livet på Jorden først starter for 3 milliarder år siden. Men én ting er sikkert: Livet begynte med disse bittesmå organiske molekylene.

Men hvis organiske molekyler er livets byggesteiner og de eksisterer overalt i universet, hvorfor har vi ikke funnet liv utenfor Jorden?

Vel, organiske molekyler er veldig skjøre. De overlever ofte ikke de tøffe forholdene som eksisterer rundt nyfødte stjerner. Men forskere tror at de har funnet store mengder organiske molekyler rundt en ung og fjern stjerne.

Denne nyfødte stjernen har ingen planeter ennå, men den er omgitt av en disk av planetdannende materiale som snart vil bli gjort om til planeter. Det er i de ytre områdene av denne disken, hvor solsystemets isete kometer dannes, at astronomer fant de organiske molekylene.

I løpet av noen få millioner år vil nydannede kometer fra diskens ytre regioner regne ned på planetene. Og de organiske molekylene kan ble båret med dem. Hvem vet hva slags ting som kan bygges hvis de lander?

Kult å vite

Noen forskere tror at det var kometer som brakte organiske molekyler til Jorden i begynnelsen av solsystemets historie!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Building Blocks of Life
The Building Blocks of Life

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB