Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Den største babyen i galaksen vår
10 July 2013

Ved å bruke et vanlig optisk teleskop som ser synlig lys, kan vi bare se en liten del av alt som finnes i universet. For å få et ordentlig bilde av hva universet har å by på, trenger vi å se på alle slags typer stråling som kommer fra himmelen. Radiostråling, røntgenstråling og infrarød stråling er eksempler på andre typer stråling. De er akkurat som synlig lys, bortsett fra at vi ikke kan se de med øynene våre: de er usynlige for oss. Det er som med lyd: mennesker kan ikke høre lyder som har for høy eller for lav tonehøyde. (Visste du at hunder kan høre lyder som er for høye til at våre ører kan høre dem?)

Uten teleskoper til å samle dette eksotiske lyset, ville vi aldri sett store deler av objektene som svever rundt der ute. Den røde skyen i dette bildet, for eksempel, var usynlig for oss helt til et infrarødt teleskop snublet over det og avdekket dette bildet: en dramatisk region fylt med bånd av støv og gass. Etter denne oppdagelsen har astronomer bestemt seg for å se lengre innover i denne tykke skyen ved å bruke ALMA-teleskopet, et teleskop som samler radiobølger. De hadde ikke trodd at de kom til å avdekke at en gedigen stjerne vokser på innsiden av denne støvete skyen!

Den kollapsede skyen har over 500 ganger mer materie enn solen vår. Det gjør skyen til den største av denne typen som noen gang er sett i vår egen galakse! Stjernebabyen som vokser på innsiden spiser grådig av materien rundt. Det forventes at skyen vil føde en sterkt lysende stjerner opp til 100 ganger mer massiv enn vår egen sol! Kun 1 av 10 000 stjerner i galaksen vår blir så store!

Kult å vite

Den mest massive stjernen funnet kalles R136a1. Dette gigantiske beistet er utrolige 265 ganger mer massiv enn vår egen sol og nesten 10 millioner ganger så lys! Hvis den ble plassert i senteret av solsystemet vårt, ville den skinne så mye sterkere enn solen som solen skinner sterkere enn månen!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Biggest Baby in our Galaxy
The Biggest Baby in our Galaxy

Printer-friendly

PDF File
980.0 KB