Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Nova Hubblova fotografija Jupitra
17 September 2020

Plini, iz katerih je Jupiter, okoli planeta oblikujejo oblačne obroče, ki jih lahko vidimo že z majhnim teleskopom. Tega plinastega orjaka opazujemo tudi z velikimi teleskopi, kot je na primer Hubblov vesoljski teleskop. Pred kratkim so z njim posneli to prelepo fotografijo Jupitra. 

Vetrovno vremensko poročilo

Zadnjo fotografijo Jupitra so posneli z NASA/ESA Hubblovim vesoljskim teleskopom 25. avgusta 2020.

Oster Hubblov pogled na Jupiter, zabeležen na fotografiji, daje raziskovalcem sveže vremensko poročilo o dogajanju v razburkani atmosferi orjaškega planeta.

S fotografije lahko razberemo, da se v Jupitrovi atmosferi kuha nov vihar. Na zgornji polovici planeta opazimo belo razpotegnjeno viharno liso, ki je videti kot duh, ki se giblje preko planeta. Ta vihar se giblje s hitrostjo 550 kilometrov na uro, kar je približno 3-krat tako hitro, kot se na Zemlji gibljejo tornadi.

Luna Evropa

Na fotografiji na levi strani od Jupitra opazimo tudi majhno piko - to je Jupitrova luna Evropa!

Evropina površina je zaledenela, astronomi pa menijo, da je pod njeno ledeno skorjo tekoči ocean. Zaradi možnosti, da se v tekoči vodi pod ledenim pokrovom Evrope skriva življenje, je ta Jupitrova luna deležna precejšnje pozornosti raziskovalcev.

Velika rdeča pega

Na plinastem orjaku Jupitru je doma tudi znamenita Velika rdeča pega - na novi fotografiji jo vidimo zelo jasno. Ta pega je vihar, ki je tako velik, da bi lahko požrl celo Zemljo!

Vihar Velike rdeče pege divja po Jupitru že več kot 150 let. S Hubblovim teleskopom smo opazovali ta vihar nekaj let in opazili, da se je sčasoma zmanjšal. Tudi ta fotografija nam pripoveduje, da se vihar še vedno krči (astronomi pa ne vedo, zakaj). Več o tej skrivnosti Osončja si lahko prebereš v Space Scoop novici iz leta 2019.

Jupiter bomo s Hubblovim vesoljskim teleskopom opazovali še naprej, da se bomo iz podatkov, ki jih iz opazovanj dobimo, naučili več o skrivnostni Veliki rdeči pegi in drugih viharjih. 

Slika: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), in M.H. Wong (University of California, Berkeley) in skupina OPAL 

Cool dejstvo

Jupiter ima 10-krat tolikšen polmer kot Zemlja, in z Zemlje je Jupitrova ploskvica na nebu videti 100-krat večja, kot je videti Zemljina z Jupitra. Orjaški planet ima 2 in pol krat toliko mase kot je imajo vsi preostali planeti Osončja skupaj.

Barbara Rovšek

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Hubble's New Image of Jupiter
Hubble's New Image of Jupiter

Printer-friendly

PDF File
990.0 KB