Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
ALMA pătrunde prin ceața care înconjoară galaxiile timpurii
22 July 2015

Te-ai trezit vreodată dimineță înainte de răsăritul Soarelui și ai văzut ceața de afară, pentru ca apoi imediat după apariția Soarelui acesta să dispară? Bine, ceva similar s-a întâmplat și în Univers atunci când acesta era foarte tânâr.

Cu mult timp în urmă, atunci când s-au format primele stele și galaxii, Universul era format dintr-un strat gros de gaz de hidrogen. Primele galaxii din Univers erau pline cu stele care emiteau cantități foarte puternice de raze ultraviolete sau  UV (radiația UV provoacă arsuri solare). Acestă radiație UV a curățat în cele din urmă ceața, asemănător luminii Soarelui.

Aceasta este ceva deja cunoscut despre universul timpuriu. Avem însă puține detalii despre primele galaxii. Până în prezent telescoapele noastre au fost capabile să le surprindă doar ca niște globule palide, așa cum apar ilustrate în imaginea de mai sus. Dar acum,  telescopul puternic ALMA este pe cale de a schimba acest lucru.

Ochii puternici ai telescopului ALMA pot fotografia aceste galaxii la un nivel de detaliu cum nu am mai văzut până acum.  Forma portocalie din centrul acestei imagini este un nor de gaz cosmic din perioada când universul era mult mai tânăr, fiind surprins în momentul în care devenea una dintre primele galaxii din Univers.

Observații ca acesta vor ajuta astronomii să investigheze cum s-au format primele galaxii. (Pentru a afla cum astronomii privesc în trecut mergi aici)

 

 

Interesant

Globulele palide din acestă imagine reprezintă obiecte cosmice care au existat cu peste 13 miliarde de ani în urmă!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

ALMA Peers Through the Fog Surrounding Early Galaxies
ALMA Peers Through the Fog Surrounding Early Galaxies

Printer-friendly

PDF File
878.4 KB