Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Kosmiske skyer sett fra det høyeste og tørreste stedet på jorden
3 July 2014

Noen bilder er rett og slett for gode til å ikke deles, og dette skjer ganske ofte når man tar bilder av verdensrommet. Se for eksempel på dette fantastiske nye bildet fra Det europeiske sørobservatorium (ESO). Dette bildet viser en lite kjent sky av kosmisk gass og støv (kjent som en stjernetåke) kalt Gum 15.

Dette bildet var tatt ved å bruke et stort teleskop som befinner seg i et av de mest ekstreme miljøene på jorden: et veldig tørt og veldig avsidesliggende område i Chile kalt Atacamaørkenen. Dette området er så dødt at det ofte sammenlignes med overflaten på Mars. Forskere prøvde ut tester der som senere skulle brukes på Mars for å lete etter liv – og de fant ingenting!

Selv om alt dette får Atacamaørkenen til å høres ut som et uvelkomment sted, er det et ideelt sted for et teleskop. Med så lite vann er det nesten ingen sannsynlighet for at skyer samler seg og dekker til nattehimmelen. Og det er ingen byer, tettsteder eller hus i nærheten, som betyr at det ikke er noen lysforurensning som ødelegger bildene eller radiosignaler som forstyrrer observasjonene.

Og til slutt: Atacamaørkenen befinner seg veldig høyt oppe, mesteparten befinner seg 2 500 meter over havet! Jo høyere et teleskop er plassert, desto mindre atmosfære må det se gjennom for å se på stjernene. Atmosfæren kan forvrenge og spre lyset som reiser fra verdensrommet til teleskopet. Det er det som gjør at stjerner blinker når vi ser på dem!

Takket være kombinasjonen av alle disse tingene, kan teleskoper plassert i den øde Atacamaørkenen ta vakre, detaljrike bilder av universet slik som dette!

Kult å vite

Kosmiske skyer som Gum 15 produserer mange tusenvis av stjerner over en periode på flere millioner år!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Cloud Seen From the Highest and Driest Place on Earth
Cosmic Cloud Seen From the Highest and Driest Place on Earth

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB