De ruimte lijkt vaak een ver-van-mijn-bedshow, maar de Aarde maakt natuurlijk ook deel uit van de ruimte. Onze planeet zoeft door de ruimte net als alle andere planeten, sterren en melkwegstelsels. Hij is zelfs gemaakt van hetzelfde materiaal of 'materie' als al het andere in het heelal.
Astronomen hebben kort geleden een grote hoeveelheid koolstofmonoxide gezien rond de nabije ster Beta Pictoris. Koolstofmonoxide is een materiaal dat ook op Aarde voorkomt en ontstaat wanneer dingen branden, zoals bij bosbranden en vulkanen.
Beta Pictoris is omringd door een grote schijf van kosmisch gas en stof. In deze schijf is een planeet ontstaan.
Uit nieuwe waarnemingen blijkt dat deze schijf een heleboel koolstofmonoxidegas bevat. Dit is interessant omdat het gemakkelijk en snel wordt verwoest door sterlicht. Maar waar komt het dan vandaan en waarom is het er nog steeds?
Astronomen denken dat het koolstofmonoxide telkens wordt aangevuld door kometen, planetoïden en kleine planeten in de stofschijf. Ze bevatten allemaal grote hoeveelheden bevroren koolstofmonoxide dat in de schijf terechtkomt als ze op elkaar botsen en uiteen spatten.
Net als water heeft koolstofmonoxide verschillende verschijningsvormen. In kometen en planetoïden is het een vaste stof, zoals water ijs wordt als het erg koud is. In de schijf is het koolstofmonixide een gas, net als stoom dat we van een warme drank zien afkomen.
Elke vijf minuten moet er een grote komeet helemaal worden vernietigd om genoeg gas aan te leveren om de schijf rond Beta Pictoris in stand te houden.
Geinig weetje
Hoewel Beta Pictoris een nabije ster is in vergelijking met andere sterren, is hij nog steeds erg ver weg. Dat is maar goed ook, want te veel koolstofmonoxide is dodelijk voor mensen en dieren!
Share: