Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Een komeet die geen komeet is
7 November 2013

Met het blote oog kunnen we gemiddeld ongeveer één komeet per jaar aan de hemel voorbij zien razen. Voor de gelukkigen onder jullie die er al eens een gezien hebben, komt dit plaatje vast bekend voor. Maar sterrenkundigen stonden versteld toen dit object, dat zoveel op een komeet lijkt, gewoon een simpele planetoïde bleek te zijn!

Planetoïden,ook wel asteroïden genoemd, zijn rotsblokken die zijn overgebleven nadat ons Zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden werd gevormd. Vanuit de Aarde zien ze eruit als kleine lichtpuntjes die langs de hemel bewegen. Veel van hen, zoals deze, bevinden zich tussen Mars en Jupiter. Deze regio heet de asteroïdegordel. Kometen worden meestal ergens anders gevonden: in de buitenste gebieden van ons Zonnestelsel.

Soms komt een komeet heel dicht bij de Zon. Als dit gebeurt, krijgen wij een geweldige show te zien! Kometen zijn gemaakt van steen, stof en ijs. Als ze te dicht langs de Zon dwalen, laat de hitte een gedeelte van het ijs verdampen. Dit veroorzaakt een heel mooie ‘staart’, die we kunnen zien als de komeet langs de hemel vliegt.

In dit plaatje kunnen we een komeetachtige staart zien. Maar asteroïden zijn niet gemaakt van ijs, dus hoe komt deze aan zijn staart? Nou, de asteroïde draait heel snel en omdat hij klein is en daardoor bijna geen zwaartekracht heeft, kan hij zijn rotsstukken niet goed bij elkaar houden. Hij vliegt dus eigenlijk uit elkaar! De zes komeetachtige staarten van de asteroïden zijn gemaakt van het stof en de stenen die hij verloren heeft! 

Geinig weetje

Tot nu toe is er misschien wel honderd tot duizend ton van het materiaal van de asteroïde verloren gegaan. Dat is even zwaar als 1500 koeien bij elkaar!  

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

When is a Comet not a Comet?
When is a Comet not a Comet?

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB