Bir resim bin kelime eder derler, ve bu uzaydaki nesneler için özellikle doğru! Bir sürü teleskop aynı gezegen, yıldız ya da galaksiye bakıp hepsi yeni ya da farklı birşey bulabilir!
Samanyolu galaksisinin orta kısmının kozmik grafitiye benzeyen bu yeni fotoğrafıyla yıldızların galaksimizde nasıl doğduğunun yeni detayları açığa çıktı. Astronomların uzun zaman önce yaşanan dramatik bir olaya dair yeni ipuçları var: Yaşandığı kuvvetten dolayı yüz binden fazla süpernovaya yol açan bir yıldız oluşum patlaması!
Bu patlamalar Evrendeki en enerji dolu olaylar arasındalar ve o kadar parlaklar ki birkaç hafta ya da ay süresinde ortadan kalkmadan kısa süreliğine bir galaksiden bile daha parlak olabiliyorlar. Bu kısa aralıkta bir Süpernova Güneş'in hayatında vereceğinden daha fazla enerji verebiliyor!
Görünen şu ki, galaksimizdeki yıldızların çoğu gayet yaşlı. Samanyolu'nun merkez bölgesindeki yıldızların yaklaşık %80'inin 8 ila 13.5 milyar yıl önce, galaksinin en erken yılları arasında ortaya çıktığı açığa çıktı. Tahminlere göre Samanyolu tam olarak 100 ila 400 milyar arası yıldız bulundurmakta.
Görsel: ESO/Nogueras-Lara et al.
İlginç Gerçek
Güneş Sistemimiz Samanyolu'nun merkezinde de kenarında da yer almıyor. Orion kolu denilen bir spiral kolun dış kısmında yer alıyoruz. Güneş Sistemi'nin galaktik merkezin yörüngesinde bir kere dönmesi yaklaşık 200 milyon yıl sürüyor!
Share: