Uzun zamandır gezegenlerin yıldızlar etrafında oluşup yaşadığını biliyoruz. Örneğin Güneş, kendi sistemindeki tüm gezegenlerin ana yıldızı. Fakat şimdi astronomlar gezegenlerin düşündüğümüzden daha dayanıklı olduğuna ve Evrende bilinen en acımasız koşullar altında oluşmuş olabildiklerine dair ipuçları buldu.
Bir yıldız doğunca Satürn'ün halkalarına benzer bir şekilde geriye kalan gaz ve toz etrafında bir disk oluşturur. Bu disk içinde bazen kayadan oluşan küçük toz taneleri oluşur. Bu taneler çarpışıp birleşebilir, ve gittikçe daha büyük nesneler oluşturur - gezegenler böyle doğar.
Yeni araştırmaya göre bu toz, gaz ve materyal diskleri dev kara deliklerin bölgelerinde de bulunabilir. Kara delikler uzayda bizden çok uzakta yer alan devasa nesnelerdir, çok küçük bir bölgeye sıkışmış çok fazla materyalden oluşurlar. Kara deliğe fazla yaklaşan herhangi bir şey o kadar kuvvetli bir şekilde içine çekilir ki kaçış şansı kalmaz.
Bu zorlu koşullarda oluşan gezegenler büyük ihtimalle Dünyamızdan çok daha büyük olurlar, en az 10 kat daha fazla!
Bugünün teknoloji ve bilim kapasitesiyle kara deliklerin etrafında bu nesnelerin gerçekten olup olmadığını bilme yolumuz yok, fakat astronomlar yakın gelecekte bulabileceklerini umuyorlar.
Görsel: Kagoshima Üniversitesi
İlginç Gerçek
Küçük bir Kara Delik yapmak için Dünya kütlesindeki bir nesneyi sadece birkaç milimetre genişliğinde bir top şekline sıkıştırmanız gerekir!
Share: