5 Kasım, 4 Temmuz, Çin Yeni Yılı ya da Diwali de olsa dünyanın her yanından insanlar havai ışık gösterilerine bayılır.
Fakat doğanın daha da etkileyici bir ışık gösterisi vardır. Bunlar, gezegenin manyetik alanları ve Güneş'teki enerji patlamaları sayesinde görülen 'Kuzey Işıkları'. Kuzey Işıkları kuzey ve güney kutuplarında geceleyin gökyüzünde görülen renkli ışık perdeleridir. Güneş Sistemimizdeki bazı gezegenlerde görünüp, gökyüzünü kırmızı, mavi, yeşil, hatta X-ışınlarıyla boyayabilirler. Bu fotoğrafta Jüpiter'in kuzey ve güney kutuplarını aydınlatan X-ışınları ilk kez görülüyor.
Yakın zamana kadar bir gezegenin manyetik alanının bir kısmını etkileyen bir şeyin tüm gezegenin manyetik alanını etkilediğini sanıyorduk. Bu Dünya'daki Kuzey ve Güney Işıklarının birbirine benzemesini açıklıyor, fakat Jüpiter'de böyle değil; ışıklar iki kutupta da farklı davranıyor.
Jüpiter'in güneyindeki X-Işınları yaklaşık 11 dakikada bir yanarken kuzey kutbunda rasgele yanıp sönüyor.
Astronomlar bu garip davranışın nedeninden emin değiller, ama bulmaya hevesliler.
Gezegenlerin etrafındaki manyetik alanlar yıldızlar ve Güneş'ten gelen zararlı parçacıkları engelleyip atmosferin uzayda yok olmasını engellerler. Bildiğimiz kadarıyla, atmosfer olmayan bir gezegende yaşam da olmaz. Bu yüzden Güneş Sisteminin dışındaki gezegenlerde Kuzey Işıklarını görürsek bu yaşam da olduğu anlamına gelebilir!
İlginç Gerçek
Jüpiter'in yüzeyinde X-ışını bölgelerinin her biri yaklaşık Dünya yüzeyinin yarısı kadar bir alan kaplıyor!
Share: