Het Universum is miljarden jaren oud. Net als veel oude dingen, is het bedekt met stof.
Maar stof in de ruimte is heel anders dan het stof dat je misschien tegenkomt in huis. Ruimtestof is gemaakt van kleine deeltjes, vele malen smaller dan de dikte van een mensenhaar, zwevend in de ruimte tussen de sterren.
Vroeger vonden sterrenkundigen sterrenstof maar vervelend. Het blokkeert het licht van objecten in de ruimte, waardoor het Universum nóg donkerder wordt en nóg meer mooie verschijnselen verbergt.
Maar achter elke stoffige wolk schijnt een zon. Zodra sterrenkundigen speciale camera’s begon te gebruiken om naar de ruimte te kijken in infrarood licht, ontdekten ze dat het stof licht geeft.
Daarmee boffen we, want het is belangrijk om dat te onderzoeken, om verschillende redenen. Stof is het materiaal waaruit wij bestaan, net als rotsplaneten en andere sterren!
Sterrenstof wordt gemaakt rondom sterren, evenals andere materialen, genaamd moleculen (deeltjes die bestaan uit twee of meer elementen).
Helaas komen sommige sterren aan hun einde op een bijzonder gewelddadige wijze – een explosie die feller schijnt dan miljarden sterren. Wanneer dit gebeurt, worden alle stoffige moleculen in de ster vernietigd.
Dat is waarom onderzoekers onlangs zo verrast raakten, toen ze kleine stukjes stof en moleculen ontdekten in de resten van een ontplofte ster!
De ster die ze onderzochten, ontplofte 30 jaar geleden. Jaren later waren de resten genoeg afgekoeld om nieuwe moleculen te vormen, uit de vele materialen die waren gemaakt in de ster. Het resultaat is een soort super stoffabriek.
Dat is goed nieuws voor ons, want zoals een feniks herrijst uit de as, heeft de dode ster geholpen met het maken van nieuwe sterren, planeten, en misschien zelfs leven!
Geinig weetje
Ruimtestof is een doorn in het menselijk oog, want het verhult de helft van al het licht in het Universum! Gelukkig hebben we speciale camera’s en telescopen ontwikkeld, die dit verborgen licht doet verschijnen.
Share: