Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Stele surori surprinse într-o îmbrățișare zdrobitoare
22 October 2015

Când te uiți la stele noaptea acestea apar ca niște puncte mici de lumină. Dar știai că jumătate din aceste puncte de lumină nu sunt stele singure, ci formează perechi de două sau mai multe stele care gravitează una în jurul celeilalte? Este foarte întâlnit cazul în care o stea coabitează cu o surioara. Stelele din acestă imagine reprezintă cea mai fierbinte și mai masivă pereche de stele care au fost observate orbitând împreună.

În mod obișnuit stelele surori se află la distanțe mari, având nevoie de luni, ani și chiar secole pentru a se înconjura una pe cealaltă. Dar stelele din imagine se orbitează una pe alta în mai puțin de o zi. (Pământul are nevoie de 365 de zile pentru a înconjura Soarele).

Aceste stele sunt neobișnuit de mari și fierbinți. La un loc, masa lor este cât a aproximativ 60 de stele de mărimea Soarelui,  și fiecare în parte, are o temperatură de ardere mai mare de  40 000 de grade. Temperatura de la suprafața Soarelui nostru este de doar 6000 de grade, acestă temperatură fiind suficient de mare pentru a cauza arsuri solare de la o distanță de peste 150 milioane de kilometri.

Nu avem șansa de a vedea prea des o pereche ca acesta deorece este foarte greu să le prinzi în acțiune. În scurtă vreme aceste stele vor sfârși fie printr-o explozie violentă de tip supernovă, fie printr-o explozie de raze gamma.Acestă poză ilustrează îmbrățișarea finală a celor două stele înainte de sfârșitul violent.

Interesant

Până acum exploziile de raze gamma au fost observate doar în afara galaxiei noastre și nu au fost dăunătoare Pământului. Cu toate acestea, dacă GRB (Gamma-ray bursts) au loc în apropiere, ele pot avea efecte devastatoare pentru Pământ.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Sibling Stars in a Crushing Hug
Sibling Stars in a Crushing Hug

Printer-friendly

PDF File
956.9 KB