Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Accidentele cosmice pun galaxiile în mișcare
17 September 2014

Dacă mergi afară într-o noapte cu cer senin, departe de luminile orașului, vei vedea sute de stele strălucitoare. Acestea fac parte din galaxia noastră, Calea Lactee.

Dincolo de Calea Lactee se află miliarde de alte galaxii care se întind până la capătul Universului. Fiecare dintre ele reprezintă o colecție de milioane de stele, gaz și praf cosmic, tinute împreună de gravitație.

Galaxiile au forme și mărimi diferite; cele mai multe sunt de tip spirală și au forma unui disc, așa cum este și galaxia noastră, Calea Lactee. Aceste galaxii sunt extrem de fine, au brațe spirale care se unesc în zona centrală și se rotesc în spațiu foarte repede, asemănător unui titirez gigantic.

Numărul mare de galaxii de tip spirală reprezintă un mister pentru astronomi. Aceste discuri fine sunt fragile și pot fi ușor distruse de evenimente violente cum ar fi de exemplu coliziunea lor cu alte galaxii.

De-a lungul vieții aproape fiecare galaxie este victima unei coliziuni cosmice. Acestea se ciocnesc una de alta și se transformă pornind astfel  un proces nou de formare de stele. Sau, pot trece una pe lângă cealaltă influentându-se reciproc datorită forței de gravitație.

Pentru mulți ani astronomii au crezut că în urma procesului de coliziune dintre două galaxii de tip spirală se formează un nou tip de galaxie ce poartă numele de galaxie eliptică, acesta din urmă având forma asemănătoare unei mingi de fotbal.

Dar, dacă două galaxii de tip spirală pot da naștere la o galaxie eliptică cum de există așa de multe galaxii de tip spirală în Univers? Acestă întrebare i-a ținut trezi pe astronomi pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Recent, noile dovezi au arătat că uneori acest tip de coliziune dă naștere tot la o galaxie de tip spirală și nu la una eliptică. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care există așa de multe galaxii de tip spirală în Univers.

Interesant

Peste aproximativ patru miliarde de ani galaxia noastră Calea Lactee se va ciocni și se va uni cu cea mai apropiată galaxie spirală vecină, galaxia Antromeda.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Cosmic Crashes Get Galaxies in a Spin
Cosmic Crashes Get Galaxies in a Spin

Printer-friendly

PDF File
995.9 KB