Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Yavaşça Zonklayan Bir Yıldız
20 December 2011

Yıldızların yakıtı bittiğinde garip şeyler olmaya başlar. Çünkü yakıt sadece ısı ve ışık sağlamakla kalmaz, yıldızın içine doğru çökmesini de engeller! Bu yukarıda gördüğünüz yeni uzay görüntüsündeki parlak beyaz yıldızın şu anda karşı karşıya olduğu bir problemdir. 

Dev yıldızlar tüm yakıt kaynaklarını kullandıklarında, dış gaz kabukları patlar.Buna süpernova patlaması denir. Bu sırada, yıldızın merkezi patlamadan korunur, ama kendi üzerinde çökmeye başlar. Yıldızdan geriye kalan şeyler minik bir noktaya sıkışır. İşte görüntüdeki parlak yıldıza olan şey budur.

Çökmeden sonraki minik yıldıza nötron yıldızı denir. Bir nötron yıldızı Güneş'ten yaklaşık iki kat daha ağırdır, ama içine sıkıştığı küre sadece 24 kilometre genişliğindedir - yani Güneş'ten 60,000 kez daha dardır!

Buradaki gibi bazı nötron yıldızları, dönerek kuzey ve güney kutuplarından güçlü ışık demetleri yayarlar. Bu tür nötron yıldızlarına atarcalar deniyor. Bu tür nötron yıldızlarını sadece dönerken ışıklarını bize yönlendiriyorlarsa görebiliyoruz - aynı deniz fenerleri gibi!

Çoğu atarca inanılmaz hızlı döner, bazıları saniyede birçok kez. Ama bu fotoğraftaki biraz rahat, ve sadece 18 dakikada bir tur atıyor! Neden bu kadar yavaş döndüğü gökbilimciler için tam bir bulmaca. 

İlginç Gerçek

Gökbilimciler şimdi atarcalar dediğimiz nesnelerden elen ışığı ilk kez düzenli olarak keşfettiklerinde, bununla ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Aslında, uzaydan gelen ilk atmaya 'Küçük Yeşil Adam' ismi verildi, çünkü bu uzaylılardan bize gönderilen bir sinyal olabilirdi!

More information

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı NASA Chandra X-ışın Gözlemevi basın bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Star with a Slow Pulse
The Star with a Slow Pulse

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB