Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Partea întunecată a roiurilor de stele
13 May 2015

Cu câteva săptămâni în urmă, în jurul unei galaxii foarte, foarte îndepărtate,  a fost observat un nou tip de roi de stele.

Galaxia nostră, Calea Lactee, este înconjurată de aproximativ 150 de grupuri de stele, numite roiuri globulare. Fiecare dintre acestea conține suficientă materie (masă) pentru a da naștere la zeci sau sute de mii de stele.

Galaxia Centaurus A este înconjurată de sute de roiuri globulare. Cele mai luminoase conțin mai multe stele și din acestă cauză sunt și mai masive. Dar, o parte dintre acestea arată foarte ciudat, ca și cum ar mai conține și altceva în afară de stele. Ceva în aceste roiuri este intunecat, ascuns și are o masă foarte mare. Ce poate fi?

O echipă de astronomi au luat în calcul mai multe posibilități.  Poate roiurile întunecate conțin găuri negre masive și invizibile? Sau poate, aceste roiuri sunt pline cu materie întunecată?

Materia întunecată are proprietăți ciudate: nu emană nici un fel de lumină și  este total invizibilă. Acesta nu este de obicei întâlnită în roiurile globulare, dar poate, dintr-un motiv necunoscut, unele dintre acestea conțin așa ceva? Acest lucru ar putea explica descoperirile ciudate. Dar până când o să avem mai multe informatii aceste roiuri rămân un mister.

 

Interesant

Aceste roiuri globulare nu sunt singurele obiecte întunecate din Centaurus A. În centrul acestei galaxii există o gaură neagră care este de 55 de milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru!

 

Share:

Images

The Dark Side of Star Clusters
The Dark Side of Star Clusters

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB