Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Малък сладък разрушител на планети
1 May 2015, Sofia, Bulgaria

Ако си фен на научната фантастика, си виждал всякакви необикновени неща - от пътуване във времето до разрушаване на цели планети! Виждали сме как домът на горкия Спок - планетата Вулкан - беше разрушена в Стар Трек, а в Междузвездни войни домът на принцеса Лея - планетата Олдерон - беше разпръсната на малки парченца.

Но случва ли се наистина разрушаването на планети във Вселената или е просто фантастика?

Наскоро астрономите откриха доказателства, че е възможно планета да е била унищожена в нашата собствена Галактика. Още по-зле - оказва се, че била унищожена от звезда, която някога е била като нашето Слънце!

Когато звезда като Слънцето изразходи горивото си, външните й слоеве започват да се отдалечават в пространството, оставяйки само ядрото й. За тази звезда, а и за Слънцето, това би било една топка с размера на Земята (тоест, над един милион пъти по-малка от звездата), която е гореща, плътна и много ярка. Това се нарича звезда-джудже.

Точно такава звезда, дълбоко в звездния куп на тази снимка, е разкъсала планетата. Но как е възможно толкова мъничка звезда да извърши нещо толкова ужасно? Отговорът: гравитация!

Гравитацията на повърхността на бялото джудже е над 10 000 пъти повече от гравитацията на повърхността на Слънцето. Един ден планетата, която някак се е приближила до звездата, била направо разкъсана на парчета. Части от нея били погълнати от бялото джудже.

Cool Fact

Въпреки че ги наричаме бели джуджета, те не са винаги бели - могат да имат оранжеви, червени или дори сини нюанси!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

A Cluster of Ancient Stars
A Cluster of Ancient Stars

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB