Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Sterrenkundigen Krijgen 3D-beeld!
30 April 2015

Kijk eens naar deze bekende afbeelding van een kosmisch object genaamd de Adelaarsnevel. Kun je zien hoeveel kolommen er in deze afbeelding zijn? En kun je zien welke vóór de andere staan en welke erachter?

Een groot probleem voor sterrenkundigen is dat ze niet naar kosmische objecten buiten ons Zonnestelsel kunnen vliegen om ze te onderzoeken. Ze kunnen de objecten alleen zien als platte afbeeldingen in de lucht in plaats van driedimensionale objecten. 

Driedimensionaal (of 3D) betekent dat iets drie dimensies heeft: lengte, breedte en diepte. Stel je voor dat je naar een model van een boot kijkt, en daarna naar een foto van een boot. Je kan zo veel meer vertellen over de boot als je het model gebruikt, dan wanneer je alleen de foto hebt.

Maar ondanks de moeilijkheden van het ‘vastzitten’ op de aarde, hebben sterrenkundigen net de eerste 3D-afbeelding van een bekend astronomisch object afgemaakt: de Adelaarsnevel!

De Adelaarsnevel bestaat uit een aantal gigantische kolommen van kosmisch gas en stof waar massieve nieuwe sterren worden gevormd. Nu kun je dit object met heel veel detail bekijken, net alsof je erover heen vliegt.

Deze nieuwe afbeelding laat zien dat de Pilaren der Creatie eigenlijk bestaan uit vier afzonderlijke kolommen, die alleen delen van één object lijken als je er vanaf de Aarde naar kijkt.

Geinig weetje

Sterrenkundigen noemen ‘tijd’ vaak de vierde dimensie van het Heelal.

Share:

Images

The Pillars of Creation
The Pillars of Creation
3D Image of the Eagle Nebula
3D Image of the Eagle Nebula

Printer-friendly

PDF File
1022.6 KB