Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Астрономите получават 3D-зрение
30 April 2015, Sofia, Bulgaria

Погледни тази известна снимка на мъглявината Орел. Можеш ли да кажеш колко са колоните на снимката? А можеш ли да кажеш кои са по-напред и кои по-назад?

Голям проблем за астрономите е, че не могат да пътуват до обектите, които изследват, които са отвъд Слънчевата система. Вместо това те могат само да ги видят като плоски снимки на небето вместо като истински 3D-обекти.

Триизмерно (или 3D) значи, нещо, което може да бъде премерено в три измерения - височина, ширина и дълбочина. Представи си как гледаш модел на лодка и снимка на същата лодка. Можеш да разбереш много повече за тази лодка от модела й, отколкото ако само гледаш снимката й.

Но въпреки затруднението от това, че не можем да мръднем от Земята, астрономите са успели да завършат първият 3D-модел на известния астрономически обект мъглявината Орел!

Мъглявината е изградена от няколко огромни колони от космически газ и прах, където се раждат масивни нови звезди. Сега можем да разгледаме в детайли този обект, сякаш летим около него.

Новото изображение показва Стълбовете на сътворението - четири отделни колони, които от Земята изглеждат като един обект.

Cool Fact

Астрономите често наричат времето Четвъртото измерение на Вселената.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Pillars of Creation
The Pillars of Creation
3D Image of the Eagle Nebula
3D Image of the Eagle Nebula

Printer-friendly

PDF File
986.2 KB