Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Космически пирати изравят космически съкровища
11 March 2015, Sofia, Bulgaria

Астрономите могат да бъдат наречени пиратите на небесата; те изследват нови светове и плячкосват важна информация. Тази нова снимка показва на каква точно плячка се надяват космическите пирати - ковчеже с космически скъпоценности!

Това ъгълче на Вселената е пълно с астрономически богатства, включително звездни купове, космически облаци и купища новородени звезди.

Лъскавите бижута в центъра на тази снимка са 30 изгарящо ярки сини звезди. Всяка от тях грее 100 000 пъти по-ярко от Слънцето и е 50 пъти по-масивна!

Централните две звезди са най-големите и ярки находки. Заедно звездите гиганти са достатъчно ярки, за да осветят заобикалящите ги облаци. Това включва и мъглявината, която можем да видим в оранжево и черно вдясно на снимката.

Мъглявината създава стена от тъмни и ярки облаци, която означава границата на “родилния дом” за звезди. Родилните домове са съставени предимно от елемента водород, който е основна съставка за създаване на звезди. Там се раждат звездите.

Докато облакът създава звезди, те разрушават мястото, където са се родили. Искрящо ярката светлина от звездите, заедно с бурните експлозии на свръхнови, издухват по-голямата част от веществото. Всъщност, похабява се 90% от него!

Непослушното поведение на тези млади звезди означава, че това място ще оцелее само няколко милиона години. Като се има предвид, че звездите биха могли да живеят много милиарди години, това въобще не е много!

Cool Fact

Тази впечатляваща фотография на космоса е заснета за 56 часа. Тя е мозайка от 500 отделни снимки!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Space Pirates Dig Up Cosmic Booty
Space Pirates Dig Up Cosmic Booty

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB