Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Необикновената случка с липсващото джудже
18 February 2015, Sofia, Bulgaria

Повече от половината подобни на Слънцето звезди, се раждат по две. Когато две звезди  се родят заедно, те се обикалят една друга, създавайки двойна система.

Такава двойка виждате на снимката. Тези две звезди са много близо една до друга и се обикалят веднъж на всеки 12 часа. Два пъти за всяка орбита едната звезда минава пред другата.

Системата редовно се затъмнява за кратко време докато едната звезда закрива другата, като фар, но наопаки. Затъмнение е когато светлината от един обект е блокирана от друг.

С помощта на моюни телескопи, учените са наблюдавали тези затъмнения много внимателно и са открили, че те не са толкова редовни, колкото е било очаквано. Но странното им поведение би могло лесно да бъде обяснено, ако има още един обект, орбитиращ двойката.

Години наред астрономите са вярвали, че тъмен обект, наречен кафяво джудже, се е криел в тази двойна система. Но нови наблюдения с по-мощни телескопи не откриват очакваната трета звезда-джудже.

Но ако там няма кафяво джудже, какво кара тези звезди да се държат толкова странно? Не сме съвсем сигурни, но любимата ни теория е, че магнитните полета на звездите променят тяхната форма и яркостта им.

Cool Fact

Новите снимки на двойната система са толкова прецизни, че биха могли да открият кафяво джудже 70 000 пъти по-слабо по яркост от централната звезда!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Strange Case of the Missing Dwarf
The Strange Case of the Missing Dwarf

Printer-friendly

PDF File
1006.8 KB