Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Най-привлекателните звезди във Вселената
16 January 2015, Sofia, Bulgaria

Играл ли си някога с магнити? Може би си правил опит да сложиш магнит на масата и да сложиш близо до него железен пирон. Ако бавно побутнеш магнита към пирона, в един момент пиронът ще скочи и ще се залепи за магнита.

Това се случва, понеже магнитите имат нещо невидимо около тях, наречено “магнитно поле”. То може да причини придърпваща или избутваща сила върху други обекти, дори когато магнита не се докосва до тях.

Най-мощните магнити във Вселената са наречени магнетари. Те са малки, свръх-компактни звезди, 50 пъти по-масивни от нашето Слънце, натъпкани в топка с размер 20 километра. (Това е горе-долу размера на малък град!)

Астрономите смятат, че магнетарите може би се създават, когато масивни звезди умират, избухвайки в свръхнови. Газовете в звездата се разсейват в пространството и създават цветен облак като този на снимката, наречен Kes 73. В същото време, ядрото на звездата се смалява и образува магнетар.

В центъра на този космически облак се намира миниатюрен магнетар. Макар и малък по размери, той компенсира с огромна енергия, като изхвърля силни джетове от рентгенови лъчи на всеки няколко секунди! Можеш да видиш тези джетове в синьо на снимката.

Cool Fact

Астрономите вярват, че може би в момента има повече от 30 милиона магнетари, разпръснати из целия Млечен път!

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Most Attractive Stars in the Universe
The Most Attractive Stars in the Universe

Printer-friendly

PDF File
975.7 KB