Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Zbirka kozmičnih draguljev Charlesa Messierja
17 December 2014

Vesolje je vse, česar se lahko dotaknemo, potipamo, zaznamo, izmerimo in detektiramo. Vsebuje na milijarde veličastnih teles, med njimi planete, oblake prahu, galaksije in zvezdne kopice, kot je ta na fotografiji.

Na našo srečo je ta kozmični dragulj, kot še mnogi drugi, viden na našem nočnem nebu že z majhnim teleskopom. In kar težko je verjeti, da je nek astronom v 18. stoletju menil, da se ga je potrebno izogibati!

Življenske sanje Charlesa Messierja so bile, da bi postal slaven. Za to pa je moral odkriti komet. (V tistih časih je bilo najti nov komet najenostavnejši način, da ste naredili velik vtis na druge astronome.)

A ko je pogledal skozi teleskop, je Charles pogosto našel nejasne, megličaste objekte na nočnem nebu, ki so bili že znani (in niso bili kometi). Zato se je odločil, da si bo prihranil čas in si bo zapisal vsak tak objekt, ki ga bo našel in ki se ne bo premikal med zvezdami (kot se kometi).

Tako je Charles spotoma ustvaril katalog 110 astronomskih lepotic; med njimi so bile plinaste meglice, kopice zvezd in velikanske galaksije. In zabavno pri tem je, da čeprav je Charles Messier kasneje odkril kar 13 kometov, je najbolj znan in slaven zaradi svojega kataloga!

Ta čudovita slika prikazuje zvezdno kopico z imenom Messier 47. Na njej nam v oči pade prgišče sijočih, mladih, modrih zvezd, med katerimi vidimo nekaj izrazitih rdečih orjakinj.

Cool dejstvo

Če želite izvedete več o osupljivo lepih objektih v Messierjevem katalogu, lahko igrate Messier Bingo na lcogt.net/messierbingo/

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Hot Blue Stars of Messier 47
The Hot Blue Stars of Messier 47

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB