Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Charles Messiers kosmiske edelstensamling
17 December 2014

Universet er alt vi kan ta på, føle, sanse, måle eller oppdage. Det inneholder milliarder av kjempeflotte objekter som planeter, støvskyer, galakser og stjernehoper, slik som den i dette bildet.

Heldigvis for oss er denne kosmiske edelstenen, sammen med mange andre, synlig på nattehimmelen vår selv gjennom et lite teleskop. Det er vanskelig å tro at en astronom på 1700-tallet trodde at disse objektene var noe som skulle unngås!

Charles Messiers livsdrøm var å bli berømt. For å gjøre dette trengte han å oppdage en komet. (Tilbake på den tiden var det å finne en komet den enkleste måten å imponere astronomer på.)

Men når Charles så gjennom teleskopet sitt fant han dessverre ofte uklare objekter på nattehimmelen som allerede var kjent (og som ikke var kometer). Han bestemte seg for å spare seg selv litt tid, så hver gang han fant et objekt som ikke beveget seg over himmelen (slik som kometer gjør), noterte han seg det.

Innen han var ferdig, hadde Charles tilfeldigvis lagd en katalog av 110 astronomiske skjønnheter, inkludert stjernetåker, stjernehoper og enorme galakser. Det morsomme er at selv om Messier oppdaget 13 kometer i løpet av sin levetid, er det katalogen han er mest kjent for!

Dette spektakulære bildet er av stjernehopen Messier 47. Stjernehopen er dominert av glitrende unge blå stjerner med noen slående røde gigantstjerner.

Kult å vite

Hvis du vil lære mer om de fantastiske objektene i Messier-katalogen, kan du spille Messier Bingo på lcogt.net/messierbingo/.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Hot Blue Stars of Messier 47
The Hot Blue Stars of Messier 47

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB