Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Multiplele fețe ale cerului nopții
19 February 2014

Spre deosebire de multe alte subiecte, cum ar fi istoria și matematica, știința nu trebuie să fie învățată dintr-o carte, o puteți experimenta cu adevărat. În fond, știința studiază lumea care ne înconjoară.

Deci, cum puteți "experimenta" astronomia? Ei bine, ca toate domeniile științei, făcând observații. Luați de exemplu Messier 7, grupul de stele din această fotografie, care poate fi văzut ușor cu ochiul liber. Veți găsi grupul în constelația pe care mulți dintre noi o numesc Scorpion.

Spun "mulți dintre noi", deoarece constelațiile sunt ca niște agenți secreți, primesc nume și întruchipează caractere diferite pe măsură ce călătorești prin lume. De exemplu, în Indonezia, constelația Scorpionului poartă numele de  "copacul de nucă de cocos", iar triburile native din America de Sud văd stelele constelației sub forma unui "șarpe de apă".

Scorpionul este probabil cea mai veche identitate a constelației. A fost folosită pentru prima oară de sumerieni, o civilizație care a existat acum 5000 de ani!

O caracteristică interesantă în această imagine este praful cosmic de pe fundal. Este tentant să presupunem că acesta reprezintă o rămășită a norului de gaze care a format Messier 7, dar aceste dungi nu au nimic de a face cu aceste stele.

Galaxia Calea Lactee a realizat  aproape o rotație completă de când acest grup s-a  format acum 200 de milioane de ani. Mișcarea Galaxiei va amesteca și reorganiza foarte mult stelele și praf, separând și împrăștiind praful de-a lungul mileniilor.

Interesant

De ce nu ieși și vezi această constelație de unul singur? Există o mulțime de site-uri web care vă arată cum arată cerul tău noaptea. Un exemplu este "Planetarium", pe care îl puteți vedea la http://neave.com/planetarium/.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

The Many Faces of our Night Sky
The Many Faces of our Night Sky

Printer-friendly

PDF File
1.3 MB