Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
През далекогледната тръба
24 January 2014, Heidelberg

Възможността да виждаме неща отвъд възможностите на човешкото зрение винаги е била пленителна. От изобретяването си преди 400 години до сега, телескопи се строят в най-различни форми, размери и с най-разнообразно предназначение.


Не всички знаят това, но първите телескопи всъщност са били изобретени от холандците около 1600 г. и са били използвани за наблюдение на далечни вражески кораби. По това време, телескопите са наричани “далекогледни тръби”.


Първият човек, който е използвал далекогледната тръба, за да погледне към небето е известният италиански учен Галилео Галилей. Със своя телескоп, Галилео става първият човек, който прави изумителни открития за Слънчевата система, включително кратерите на Луната и четирите най-големи луни на Юпитер.


Точно както преди 400 години, днешните астрономи продължават да използват телесккопите, за да разбулят тайни, скрити за човешкия взор. Един пример е телескопът за обзори наречен VST, който се използва за наблюдение на нашата Галактика - Млечния път. VST картографира космическата ни околност, помагайки ни да разберем неиния произход.


Една от многото впечатляваши гледки в Млечния път е мъглявината Лагуна. Тази снимка демонстрира панорманите възможности на VST. Тя показва мъглявината Лагуна, гигантски газово-прахов облак простиращ се на 100 светлинни години. Това е пет милиона пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

VST е обзорен телескоп и за това може да заснеме такива огромни площи от небето в един кадър. Неговият дизайн позволява да събира огромни масиви от информация от цялото небе, които след това се правят достъпни за всеки, който желае да ги изучава.

Cool Fact

VST в момента участва в три обзора, помага да разбулим мистерията на тъмната материя, търси редки обекти, изследва произхода на Млечния път и още много.

Европейска Южна Обсерватория (ESO)

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Through the Looking Glass
Through the Looking Glass

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB