Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Sadece En Büyükler Hayatta Kalabilir
14 February 2012

Gökadamız Samanyolu, küresel kümeler denilen 200 adet yıldız grubu ile çevrilidir. Bunlar neredeyse Evrenle aynı yaşta olup, ilk yıldızların ve gökadaların nasıl oluştukları hakkında önemli bilgilere kaynak sağlamaktadırlar. 

Gökbilimciler küresel kümelerin toplam sayısının Evrenin genç dönemlerindeki 'yıldız-patlaması' denilen yıldız oluşum (artış) çılgınlığı döneminde arttığını düşünüyorlardı. Bununla birlikte, bir bilgisar simülasyonunu kullanan bir gökbilimciler ekibi, yıldız oluşumunda olağanüstü artış yaşanan dönemlerin bu tür kümelerin oluşmasına değil yok olmasına neden olduğunu buldu. 

Yıldız oluşum çılgınlığı çoğunlukla iki gökadanın çarpışması esnasında meydana gelir. Bu süreçte gaz, toz ve yıldızlar gökada kazası etrafında çılgınca hareket ederler. Yani gaz, toz ve yıldızların küresel kümeler üzerindeki çekim etkisi sürekli değişim gösterir. Bu çoğu kümenin dağılması için yeterlidir, ve sadece en büyükleri hayatta kalacak kadar güçlüdür. 

Gökbilimciler bu nedenle tüm evrendeki küresel küme yıldızları sayısının ortalama olarak benzer olduğunu düşünüyor. "Erken Evrende, yıldız oluşum çılgınlığı çok yaygındı - bu nedenle tüm küresel kümelerdeki yıldız sayısı birbirine yakın görünüyor. Bunların küçük kız ve erkek kardeşleri yok edilecek kadar yıldız içermiyorlardı" diyor gökbilimci Diederik Kruijssen.

İlginç Gerçek

Samanyolu'nun etrafında hayatta kalan küresel kümeler bir milyon tane kadar yıldız içermektedirler. 

More information

  Uzay Gazetesi'nin bu sayısı Kraliyet Gökbilim Derneği basın bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Globular Cluster M80
Globular Cluster M80

Printer-friendly

PDF File
1.1 MB