Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Gospodar prstanov
12 October 2011

Ta nekoliko strašljiva astronomska slika spominja na Sauronovo oko iz filma Gospodar prstanov. V filmu označuje Sauronovo oko končno točko Frodovega dolgega potovanja. A to telo na sliki ne označuje končne točke potovanja po vesolju – je le eden od kažipotov razporejenih širom po vesolju!

Na fotografiji je ostanek zvezde, ki je eksplodirala kot supernova. Obstajajo različne vrste eksplozij supernov. Eksplozija, ki je pustila za sabo ostanke na tej sliki, spada med tisto vrsto, ki ji rečemo 'supernova tipa 1a'. Supernove te vrste so zelo uporabne za astronome, saj jim omogočajo meriti razdalje v vesolju.

Astronomi razdalj v vesolju očitno ne morejo meriti kar z merilnim trakom. Pomagajo si s supernovami tipa 1a, ki so ob eksploziji vse enako svetle. To pomeni, da lahko astronomi iz tega, kako svetle so videti tukaj z Zemlje, ugotovijo kako daleč od nas so se zgodile. Čim šibkejše so videti z Zemlje, tem bolj oddaljene so.

Ker se eksplozije supernov tipa 1a dogajajo širom po vesolju, jih lahko astronomi uporabijo za oceno razdalj do drugih, njim bližnjih teles. Lahko bi rekli, da so eksplozije teh supernov kot svetleče oznake za razdalje v vesolju!

Cool dejstvo

Ena sama zvezda, ki eksplodira kot supernova tipa 1a, lahko oddaja več svetlobe kot cela galaksija, ki vsebuje stotine milijard zvezd!

More information

 

To je otroška verzija novice NASA's Chandra X-ray Observatory.

Share:

Images

Lord of the Rings
Lord of the Rings

Printer-friendly

PDF File
1.0 MB