Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Superzvezda gre po svoje
25 May 2011

Astronomi so našli osupljivo zvezdo: neka superzvezda je 150-krat težja od Sonca in neverjetnih 3 milijon-krat svetlejša! To zvezdo so našli v ogromnem oblaku plina in prahu, imenovanem meglica Tarantela, ki jo vidimo na tem krasnem novem posnetku.

Ko so astronomi našli to zvezdo sprva niso doumeli, kako posebna je, saj je veliko njene svetlobe zakrival prah na poti od zvezde do Zemlje. Lahko bi rekli, da je bila njena superzvezdna identiteta zakrita!

Vendar pa je skupina astrononomov  uporabila močan teleskop na površju Zemlje, imenovan Zelo velik teleskop, za podrobnejše proučevanje te zvezde. Odkrili so, da je ta zvezda pravzaprav ena najsvetlejših zvezd v vesolju!

Pred tem so že opazili druge superzvezde, ki ležijo v središčih nagnetenih skupin zvezd, ki jim pravimo zvezdne kopice. A ta nova superzvezda je prva, ki živi sama v vesolju, brez drugih zvezd v bližini. Možno je, da je ta superzvezda nekoč živela med drugimi zvezdami, a je bila brcnjena iz skupine.

Ne glede na to, ali je bila od zmeraj samotarka, ali pa je nekoč pripadala zvezdni kopici, je taka samotna superzvezda "zares fascinantno telo", pravi astronom Jorick Vink, ki dela na observatoriju Armagh v Združenem kraljestvu in je del skupine, ki stoji za tem odkritjem.

More information

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Superstar goes Solo
Superstar goes Solo

Printer-friendly

PDF File
956.4 KB