Find Us Online At
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
A programme by
Superster gaat solo!
25 May 2011

Sterrenkundigen hebben een verbazingwekkende ster gevonden! Een superster die 150 keer zo zwaar is als onze zon en ook nog eens drie miljoen keer zo helder! De ster is gevonden in een hele grote wolk van gas en stof. Deze wolk heet de Tarantula Nevel en is te zien in de foto hierboven.

Toen sterrenkundigen deze ster voor het eerst gevonden hadden, wisten ze nog niet hoe bijzonder hij was. Dat kwam omdat een groot deel van zijn licht werd geblokkeerd door stof, voordat het licht de aarde kon bereiken. Zijn superster identiteit werd dus verborgen!

Een aantal sterrenkundigen hebben een tijdje geleden deze ster wat beter bekeken. Dat hebben ze gedaan met de krachtige telescoop ‘the Very Large Telescoop’, wat in het Nederlands ‘de erg grote telescoop’ betekent. Daarmee deden ze een bijzondere ontdekking. Ze kwamen erachter dat deze ster eigenlijk een van de helderste sterren in het heelal is! Een echte superster! 

In het verleden zijn er wel vaker van dit soort supersterren gevonden, maar die zaten allemaal in groepen vol met sterren, die sterclusters worden genoemd. Deze nieuwe superster is heel bijzonder. Het is namelijk de eerste superster ooit waarvan ontdekt is dat hij helemaal in zijn eentje staat, zonder andere steren in de buurt. Het is mogelijk dat deze superster eerst wel in zo’n stercluster leefde, maar er na een tijdje uitgeschopt werd!

Jorick Vink werkt voor het Armagh Observatorium in Engeland en is een van de mensen die deze bijzondere ontdekking heeft gedaan. Volgens hem maakt het niet uit of het altijd een eenzame superster is geweest, of dat hij vroeger in een stercluster heeft gestaan. Deze superster blijft een ‘ontzettend fascinerend object’! 

More information

  Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

More news
12 October 2020
1 October 2020
16 September 2020
14 September 2020
10 September 2020

Images

Superstar goes Solo
Superstar goes Solo

Printer-friendly

PDF File
956.6 KB